Statele Unite nu intenționează să se decupleze de China, afirmă secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, la finalul vizitei în Beijing, avertizând însă că Washingtonul va acționa pentru contracararea practicilor macroeconomice și comerciale chineze care generează dezechilibre.
”În ultima săptămână, am avut oportunitatea de a face progrese asupra unor probleme care contează pentru americani. Am avut întâlniri productive, directe și extinse timp de patru zile în Guangzhou și Beijing cu membri ai conducerii economice a Chinei, inclusiv cu premierul Li (Qiang), cu vicepremierul He (Lifeng), cu guvernatorul Pan (Gongsheng) și cu ministrul Finanțelor, Lan Fo’an”, a declarat Janet Yellen, într-o conferință de presă.
Oficialul american a notat că au fost obținute ”progrese semnificative” în discuțiile cu oficialii chinezi.
”Vicepremierul He Lifeng și cu mine am convenit să lansăm schimburi intense de opinii asupra creșterii echilibrate a economiilor la nivel intern și global. Acest lucru reprezintă o parte importantă a efortului meu de a pleda pentru interesele angajaților americani și ale companiilor, precum și pentru a înțelege mai bine politicile macroeconomice ale Chinei”, a precizat Yellen.
Secretarul american al Trezoreriei a admis că o decuplare a principalelor economii ale lumii ar fi ”dezastruoasă”.
”Vreau să explic că în cursul conversațiilor de săptămâna aceasta am subliniat din nou că Statele Unite nu încearcă decuplarea de China. Economiile noastre sunt profund integrate, iar o separare totală, o izolare, ar fi dezastruoasă pentru ambele economii. Chiar dacă acționăm pentru a diversifica rețelele de aprovizionare, încercăm să menținem relațiile comerciale generale și investițiile de care pot beneficia angajații și firmele americane”, a subliniat Yellen.
Oficialul american a atras atenția că există acțiuni economice și comerciale ale Chinei care generează probleme în relațiile economice și pe plan internațional.
”Am exprimat preocupări în discuțiile cu oficialii chinezi că există specificități ale economiei chineze care au efecte negative asupra SUA și la nivel mondial”, a continuat Yellen, menționând supracapacitățile de productie, în special în sectorul vehiculelor electrice, și utilizarea de subvenții, care generează produse ieftine în mod artificial.
”Acțiunile Chinei pot afecta prețurile globale, iar când piața globală este inundată cu produse chineze ținute artificial la prețuri mici, este pusă sub semnul întrebării viabilitatea firmelor americane și străine. Am mai asistat la o astfel de situație. În urmă cu un deceniu, susținerea masivă acordată de China a condus la producția de oțel chinezesc la prețuri sub-standard care a inundat piața mondială, decimând industrii în întreaga lume și în SUA. Am transmis clar că președintele Biden și cu mine nu vom mai accepta o astfel de realitate”, a subliniat Yellen.
În replică, premierul Li Qiang a cerut Statelor Unite, conform agenției Xinhua, ”să se abțină să transforme problemele economice și comerciale în probleme politice sau de securitate”.
Foto: Profimedia
Citește și: